China a testat cu succes o rachetă din seria March 8, prin care și-a propus să accelereze programele de lansare a curselor comerciale și să dezvolte rachete reutilizabile, asemenea companiei SpaceX.

china-a-testat-cu-succes-o-racheta-din-seria-march-8,-prin-care-si-a-propus-sa-accelereze-programele-de-lansare-a-curselor-comerciale-si-sa-dezvolte-rachete-reutilizabile,-asemenea-companiei-spacex.Racheta March 8, încărcată cu cinci mini-sateliți care vor fi plasați pe orbită, s-a ridicat de pe solul insulei Hainan, din sudul țării. Strategia Chinei este să dezvolte o serie de rachete reutilizabile Long March 8, similară cu gama Falcon a SpaceX, deținută de Elon Musk

Mass-media de stat chineză nu a precizat dacă racheta testată este ea însăși reutilizabilă, dar a precizat că ”cu siguranță, viitoarele modele vor putea să decoleze și să aterizeze în plan vertical”. O reprezentantă a Agenției Aerospațiale chineze a declarat că primul astfel de vehicul ar urma să fie gata în jurul anului 2025.

China și-a intensificat misiunile în spațiu. La începutul lunii, o misiune a sa a adus pe Pământ mostre de roci de pe Lună, prima astfel de misiune dusă la bun-sfârșit din 1976. În iulie acest an, a inițiat o misiune care are ca scop să ajungă pe Marte. De asemenea, până în 2022, și-a propus să construiască o stație spațială formată din mai multe module, care să fie și locuibilă.

Un alt mega-proiect este planul ca până în 2045 să opereze curse comerciale regulate în spațiu, atât pentru mărfuri, cât și pentru pasageri.

Sursa: Reuters.