Poliția britanică a șters accidental 150 de mii de fișe de cazier din bazele sale de date. Autoritățile se străduiesc să le recupereze, iar incidentul a ridicat serioase întrebări privind modul în care sunt gestionate.

politia-britanica-a-sters-accidental-150-de-mii-de-fise-de-cazier-din-bazele-sale-de-date-autoritatile-se-straduiesc-sa-le-recupereze,-iar-incidentul-a-ridicat-serioase-intrebari-privind-modul-in-care-sunt-gestionate.

Au fost șterse amprentele digitale, probe de ADN și istoricul arestărilor, fapt ce ar fi putut permite eliberarea infractorilor încă necondamnați definitiv, din cauza lipsei probelor, absente din Computerul Național al Poliției britanice (PNC). Acest sistem permite poliției să facă verificări în timp real cu privirea la identitatea persoanelor și a vehiculelor, iar după Brexit guvernul britanic a susținut că, deși nu va mai avea acces la baza de date ale Europol, are suficiente baze de date proprii.

Ministerul de Interne a spus că dosarele șterse aparțineau unor persoane arestate și ulterior eliberate, dacă nu au fost luate alte măsuri, dar The Times susține că au dispărut “dovezi cruciale asupra unor suspecți”, iar sistemul de vize britanic a fost blocat, procesarea cererilor fiind suspendată timp de două zile. 

Ministrul de Interne trebuie să facă de urgență o declarație cu privire la acest dezastru. Aceasta este o breșă deosebit de gravă de securitate și un pericol pentru siguranța publică”, a declarat Nick Thomas-Symonds, membru al partidului Laburist (de opoziție) din Marea Britanie. 

Ministerul de Interne susține că face eforturi pentru recuperarea datelor respective, iar ”problema tehnică cu calculatorul național al poliției a fost rezolvată”, fără a preciza exact în ce constă rezolvarea.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Foto: Unsplash/Noralí Nayla