SUA. Vaccinul Johnson & Johnson, aprobat de FDA, după Moderna și Pfizer. Acesta este bazat pe un adenovirus modificat (la fel ca AstraZeneca) și are o eficiență de 72%.

sua-vaccinul-johnson-&-johnson,-aprobat-de-fda,-dupa-moderna-si-pfizer-acesta-este-bazat-pe-un-adenovirus-modificat-(la-fel-ca-astrazeneca)-si-are-o-eficienta-de-72%.

Agenția Medicamentului din SUA (FDA) a aprobat sâmbătă al treilea vaccin, ceea ce va face disponibile câteva milioane de doze, suplimentar, în câteva zile. Johnson & Johnson nu este însă un vaccina ARNmesager, ci unul clasic, bazat pe un adenovirus ameliorat. Se face o singură dată, fără rapel, nu presupune condiții speciale de păstrare, iar în testele clinice a dovedit o eficență împotriva coronavirusului de 72%. Johnson & Johnson a depus documentația pentru aprobarea vaccinului său și la Agenția Europeană a Medicamentului și este de așteptat ca aprobarea acestuia pentru piața europeană să vină în câteva zile.

Modul în care acționează vaccinurile J&J și Oxford/AstraZeneca este diferit de cele Moderna și Pfizer. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina spike a coronavirusului într-un alt virus ameliorat, numit Adenovirus 26. Spre deosebire de AstraZeneca, care a folosit pentru vaccinul său un adenovirus recoltat de la cimpanzei, J&J a preferat un adenovirus uman.

Adenovirusurile sunt virusuri comune (de regulă un virus care provoacă răceala, ameliorat) în interiorul căruia se introduce doat codul genetic al proteinei Spike, nu tot codul coronavirusului. Odată vaccinul injectat, celula umană descompune unele proteine ​​în fragmente, pe care le prezintă apoi pe suprafața lor, ca pe niște țepi proeminenți care atrag reacția sistemul imunitar.

Vaccinul activează astfel pornirea unor sisteme de alarmă care vor reacționa mai puternic la toate virusurile cu proteine spike, inclusiv la coronavirus.

Divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson are în spate decenii de cercetare a vaccinurilor pe bază de adenovirus. În iulie anul trecut, J&J a primit aprobare pentru primul său vaccin împotriva Ebola și desfășoară, de asemenea, cercetări pentru vaccinuriîmpotriva HIV și Zika.

Sursă alternativă: The NY Times