Iran. Un incident (neprecizat) la centrala nucleară Natanz a scos din funcțiune instalațiile de îmbogățire a uraniului, la o zi după pornirea acestora. Autoritățile acuză un act de “terorism nuclear”.

iran-un-incident-(neprecizat)-la-centrala-nucleara-natanz-a-scos-din-functiune-instalatiile-de-imbogatire-a-uraniului,-la-o-zi-dupa-pornirea-acestora-autoritatile-acuza-un-act-de-“terorism-nuclear”.

Șeful Organizației Iraniene pentru Energie a spus că Teheranul își rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva atacatorilor.

Potrivit presei iraniene, o problemă la rețeaua de distribuție electrică de la centrala Natanz a provocat un incident, duminică dimineața, dar fără a lăsa urme de contaminare sau victime. 

Incidentul a avut loc la o zi după ce Teheranul a instalat noi aparate avansate pentru îmbogățirea uraniului.

Facilitatea este situată în deșertul din provincia centrală Isfahan și este principala sursă a programului nuclear iranian. 

Facilitatea de la Natanz a suferit și alte atacuri. În iulie anul trecut, a izbucnit un incendiu despre care guvernul a spus că este o încercare de sabotare a programului nuclear al țării. De asemenea, în 2010, virusul de calculator Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de SUA și Israel, a oprit de facto programul nuclear.

Incidentul vine într-un moment în care Teheranul și Washingtonul fac eforturi pentru a relansa acordul nuclear din 2015, criticat de Israel și denunțat de Donald Trump acum trei ani. 

Sursa: Reuters