SUA. Juriul l-a declarat pe fostul polițist Derek Chauvin ”vinovat” pentru moartea lui George Floyd, din mai 2020. Sentința va fi pronunțată de judecător peste opt săptămâni.

sua-juriul-l-a-declarat-pe-fostul-politist-derek-chauvin-”vinovat”-pentru-moartea-lui-george-floyd,-din-mai-2020-sentinta-va-fi-pronuntata-de-judecator-peste-opt-saptamani.

La scurt timp după anunțul juraților, fostul polițist a fost reținut. Judecătorul Peter Cahill a precizat că pedeapsa va fi anunțată în următoarele opt săptămâni, potrivit CNN.

Cei 12 jurați au deliberat timp de zece ore, pe parcursul a două zile. În acest timp, au fost complet izolați de sursele de informații. Ținând cont de acest aspect, președintele Joe Biden a făcut un anunț după ce a discutat cu familia lui George Floyd: ”Pot doar să mă pun în locul lor și să-mi dau seama de presiunea și anxietatea pe care o resimt. Sunt o familie bună și fac apel pentru liniște și pace, indiferent de sentință. Este un caz cu adevărat copleșitor, mă rog ca verdictul să fie cel corect”.

La Minneapolis, orașul în care s-a petrecut incidentul, Garda Națională patrulează pe străzi și în jurul sediului de poliție sunt instalate bariere, iar poliția din Dallas a anunțat că s-a pregătit pentru eventuale proteste, potrivit CNN.

Procesul a durat trei săptămâni. În acest timp, procurorii au argumentat că fostul agent de poliție Derek Chauvin l-a sufocat până la moarte pe afro-american. În schimb, apărarea a argumentat că Chauvin a acționat ”rezonabil” și a insistat că Floyd avea probleme cu inima și consuma droguri, probleme care ”au condus la deces”: Fostul agent Derek Chauvin a pledat nevinovat la acuzațiile de omor fără intenție și ucidere din culpă

George Floyd și-a pierdut viața la finalul lunii mai a anului trecut, în timp ce se afla în custodia poliției din Minneapolis, statul Minnesota. Acesta fusese reținut de polițiști, iar agentul Derek Chauvin a fost cel care și-a ținut genunchiul pentru mai multe minute pe gâtul lui Floyd. Din înregistrări, se observă cum Floyd îi spune polițistului că nu mai poate respira și îi cere să-și ridice piciorul. În urma decesului său, au avut loc sute de manifestări și proteste violente în SUA.

Surse alternative: CNN, AP, BBC.