Managerii firmelor românești sunt optimiști în privința activității din construcții, comerț și industria prelucrătoare, până la jumătatea verii. Se așteaptă ca acest avans să determine în continuare creșterea prețurilor.

managerii-firmelor-romanesti-sunt-optimisti-in-privinta-activitatii-din-constructii,-comert-si-industria-prelucratoare,-pana-la-jumatatea-verii-se-asteapta-ca-acest-avans-sa-determine-in-continuare-cresterea-preturilor.

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează un avans moderat al numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +20%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată, iar angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată, în timp ce, pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni.