Jurnalistul arestat în urma deturnării avionului Ryanair a înregistrat un mesaj video în care susține că este tratat bine în închisoare, deși este vizibil rănit, și că va colabora cu anchetatorii. Comunitatea internațională nu exclude ca jurnalistul să fi fost constrâns pentru a înregistra mesajul.

În filmare, aceasta mai spune că va da declarații privind organizarea unor tulburări în masă, acuzație adusă de oficialii de la Minsk. Din imagini se poate vedea că are mai multe vânătăi și umflături la nivelul feței. 

”Așa arată Roman, sub presiune fizică și morală. Cer imediat eliberarea sa și a celorlalți deținuți politici”, a scris pe Twitter Svetlana Tikhanovskaya, contracandidata lui Lukașenko la alegerile de anul trecut. BBC nu a putut stabili dacă Roman Protasevich a fost forțat să înregistreze acest videoclip. Înregistrarea a fost publicată pe contul de Twitter al activistului Franak Viacorka. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, jurnalistul se află într-un centru de detenție din capitala Minsk.

La reuniunea Consiliului Uniunii Europene, șeful diplomației europene, Josep Borrell a catalogat drept ”inacceptabil” întreg incidentul și a cerut eliberarea lui Roman Protasevich.

Jurnalistul este considerat un opozant important al președintelui Aleksandr Lukașenko, iar autoritățile statului l-au acuzat de ”tulburări în masă” pentru rolul acestuia în mobilizarea la protestele care au urmat alegerilor prezidențiale din 2020.

Sursa alternativă: BBC.