Israelul a efectuat din nou raiduri aeriene în Gaza, ca răspuns la lansarea unor baloane menite să provoace incendii în sudul țării. Atacurile, imediat după instalarea unui nou guvern și după desfășurarea unui marș al ultra-naționaliștilor evrei, în Ierusalimul de Est.

israelul-a-efectuat-din-nou-raiduri-aeriene-in-gaza,-ca-raspuns-la-lansarea-unor-baloane-menite-sa-provoace-incendii-in-sudul-tarii-atacurile,-imediat-dupa-instalarea-unui-nou-guvern-si-dupa-desfasurarea-unui-mars-al-ultra-nationalistilor-evrei,-in-ierusalimul-de-est.

Armata israeliană a precizat că a atacat baze de antrenament ale Hamas din Fâșia Gaza, ca răspuns la provocarea a peste 20 de incendii, în câmp deschis, de către baloanele incendiare lansate de pe teritoriul palestinian. Este primul astfel de raid de la încheierea celor 11 zile de ostilități, de luna trecută.

Marți, mii de naționaliștii evrei au mărșăluit de la Poarta Damascului din Orașul Vechi al Ierusalimului (intrarea în cartierul arab) spre Zidul de Vest (sau Zidul Sfânt al iudaismului), atrăgând mânia și protestele palestinienilor. Poliția israeliană a îndepărtat cu forța protestatarii palestinieni de pe traseul marșului israelian, iar 33 dintre aceștia au fost răniți în urma ciocnirilor cu forțele de securitate israeliene.

Marșul Steagului este o paradă anuală în care grupărilor evreiești naționaliste sărbătoresc preluarea integrală a controlului asupra Iersualimului de către autoritățile israeliene, după “Războiului de șase zile” din 1967.

Incidentele, dar și raidul aerian în Gaza, vin la doar două zile după ce noul guvern de coaliție al Israelului a fost aprobat în Knesset, iar naționalistul ultra-religios Naftali Bennett a devenit prim-ministru, în locul lui Benjamin Netanyahu.

Sursă alternativă: Reuters