Un studiu din SUA arată că aproximativ 35% din pacienții cu o formă de cancer al sângelui nu produc mai mulți anti-corpi după a treia doză de vaccin. Alte studii raportează că până la 25% nu produc deloc anticorpi după vaccinare.

un-studiu-din-sua-arata-ca-aproximativ-35%-din-pacientii-cu-o-forma-de-cancer-al-sangelui-nu-produc-mai-multi-anti-corpi-dupa-a-treia-doza-de-vaccin-alte-studii-raporteaza-ca-pana-la-25%-nu-produc-deloc-anticorpi-dupa-vaccinare.

Coronavirusul a lovit cel mai puternic persoanele în vârstă și cu comorbidități, aceste grupuri reprezentând o vastă majoritate a celor care au murit datorită bolii. Unul dintre grupurile cele mai vulnerabile o reprezintă persoanele care suferă de o formă de cancer al sângelui. Mai multe studii efectuate în timpul pandemiei au arătat că între 15% și 25% dintre aceste persoane nu produc deloc anticorpi împotriva COVID-19 în urma vaccinării cu două doze. 

Un nou studiu publicat în revista Cancer Cell de către o echipa de cercetători din SUA arată că un procent mare (în jur de 35%) dintre acești pacienți nu au un răspuns la o a treia doză de vaccin, lipsindu-le complet anticorpii împotriva COVID-19 atât înainte cât și după a treia doză. Dintre ceilalți, 42% au produs anticorpi după a treia doză deși nu aveau anticorpi înaintea aceasteia (deși făcuseră deja două doze de vaccin). Dintre acești 42%, aproximativ jumătate au avut o creștere minoră a numărului de anticorpi (2.2-23 AU/ml), în timp ce cealaltă jumătate au avut o creștere majoră a numărului de anticorpi (125-2500 AU/ml). 

Doar 22% dintre pacienți avuseseră anticorpi înainte de a treia doză, aceștia având un răspuns foarte bun și la a treia doză. Studiul mai arată că pacienții care au urmat un tratament pentru cancer în ultimii doi ani au avut riscuri mai mari de a nu produce anticorpi decât cei care nu au urmat niciun tratament. 

Concluziile studiului sunt că pacienții cu cancer al sângelui ar trebui prioritizati pentru primirea unei a treia doze de vaccin, întrucât, deși un număr important dintre ei nu au răspuns la primele doze sau și-au pierdut anticorpii, mai mult de jumătate vor capătă protecție sporită sau imunitate după a treia. Totuși, este foarte important ca pacienții de cancer al sângelui să se protejeze și să fie protejați de cei din jurul lor (prin purtarea măștilor, vaccinare, evitarea contactului fizic), întrucât există un risc mare ca aceștia să contracte SARS-Cov-2 chiar și după vaccinare.

Sursa: ScienceDirect