Joe Biden și Xi Jinping au vorbit on-line mai bine de patru ore, într-un summit virtual, pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

joe-biden-si-xi-jinping-au-vorbit-on-line-mai-bine-de-patru-ore,-intr-un-summit-virtual,-pe-fondul-cresterii-tensiunilor-dintre-sua-si-china-la-cel-mai-inalt-nivel-din-ultimii-40-de-ani.

Întâlnirea celor doi lideri prin teleconferință a avut loc în condițiile în care președintele SUA a insistat să îl întâlnească în persoană pe cel chinez, dar Xi Jinping nu a mai părăsit China de la începutul pandemiei. În debutul discuțiilor presa a fost lăsată să filmeze câteva imagini.

“Sunt foarte fericit să-mi văd vechiul prieten”, i-a spus Xi lui Biden la începutul întâlnirii, cei doi cunoscându-se din perioada în care amândoi erau vicepreședinți. “Avem o responsabilitate față de lume și față de popoarele noastre”, i-a spus Biden lui Xi la începutul întâlnirii, după care aceasta a continuat cu ușile închise timp de patru ore și jumătate.

Potrivit comunicărilor oficiale, cei doi președinți au abordat probleme de îngrijorare comună, așa cum ar fi comerțul, schimburile tehnologice, poziția militară a Beijingului în Marea Chinei de Sud și atitudinea sa față de Taiwan, precum și încălcările drepturilor omului în Hong Kong și Xinjiang. De departe însă, Taiwanul este cea mai importantă problemă, în condițiile intensificării provocărilor aviației chineze și a trimiterii de militari americani pe insula pe care Beijingul o consideră o provincie rebelă.

Sursă alternativă: The NY Times